Onafhankelijke wijkkrant voor Enschede-West

Jurgen van Houdt - juni 2020

We zijn net op de helft van het jaar, maar nu al weten we dat we het jaar 2020 niet zo snel zullen vergeten. Hoewel de coronamaatregelen inmiddels wat versoepeld zijn, worden we nog steeds beperkt in onze vrijheid. Dat ervaren vooral de jongeren in onze wijk.
We zijn net op de helft van het jaar, maar nu al weten we dat we het jaar 2020 niet zo snel zullen vergeten. Hoewel de coronamaatregelen inmiddels wat versoepeld zijn, worden we nog steeds beperkt in onze vrijheid. Dat ervaren vooral de jongeren in onze wijk.

Daarom maakte ik onlangs met de jongerenwerkers van Alifa een wandeling in ons stadsdeel. We begonnen bij Hattelerplaza, een favoriete hangplek voor de jeugd en dus een van de plekken waar de jongerenwerkers van Alifa vaak te vinden zijn. Zij merken dat veel jongeren behoefte hebben aan contact en aandacht. Daarom vind ik het zo belangrijk dat zij ook nu, met de jongeren in contact blijven en ze bewust maken van de ernst van de situatie. Ik realiseer me maar al te goed hoe moeilijk het is om in deze tijd jong te zijn. Daarom duimpje omhoog voor alle jongeren die zich zo goed aan de coronaregels houden. Zoals premier Rutte in de persconferentie van 19 mei al aangaf: wij hebben jongeren hard nodig om mee te denken over de 1,5 meter samenleving. Dus kom op met jullie ideeën!

We wandelden verder langs verpleeg- en verzorgingshuis De Hatteler. Ook daar een duimpje omhoog voor iedereen die er werkzaam is. Het moet niet meevallen om elke dag weer het verdriet te zien van al die bewoners die nu hun dierbaren zo moeten missen. Ik vind het fantastisch dat verpleeg- en verzorgingshuizen er van alles aan hebben gedaan om te zorgen dat bewoners toch contact kunnen hebben met de (klein)kinderen via beeldbellen, of babbelboxen. Het is mooi dat het kabinet nu ook perspectief biedt op verruiming van de bezoekregeling.

Contact is juist nu zo belangrijk. Dat merkte ik ook toen ik in West was om de Speel- en Leertasjes uit te delen. Bij elk huis dat ik aanbelde vonden de bewoners het fijn om even een praatje te maken. Zeker als je alleen woont, is het fijn om even contact te hebben. Juist nu het allemaal wat langer duurt, kan ik me voorstellen dat veel mensen de muren op zich af zien komen. Kent u iemand die eenzaam is, of iemand die het allemaal te veel wordt? Zoek dan (op veilige afstand) contact. Een luisterend oor doet al wonderen. Maar kom ook in actie als u voelt of ziet dat er ergens in huis spanning is en dat de situatie tot onveiligheid kan leiden. Er zijn genoeg instanties en organisaties zoals de wijkteams of Veilig Thuis Twente die kunnen helpen.

De wandeling in West eindigde bij de Elferinksweg. Daar gaat het project Stadsbeek Elferinksweg van start om wateroverlast te voorkomen. Door de coronamaatregelen kon er geen fysieke informatiebijeenkomst voor bewoners plaatsvinden. Maar via een online bijeenkomst konden we toch veel bewoners over het project informeren. Heeft u deze online bijeenkomst gemist of wilt u nog eens bekijken hoe het er allemaal uit komt te zien? Kijk dan op de website enschede.nl/stadsbeek.

Het einde van de coronacrisis is helaas nog niet in zicht, maar het lijkt heel voorzichtig de goede kant op te gaan. Houd nog even vol en hopelijk tot gauw!

Jurgen van Houdt
© 2020 | mail de redactie